Cetatea este atestată documentar încă de la 1395, fiind desigur construită în vremea primului domnitor care a organizat sistemul defensiv al Moldovei, Petru Muşat (1374-92). Poziţia ei, pe râul Neamţului, aproape de confluenţa cu râul Moldova, cu excelentă vizibilitate spre SE, supraveghiind drumul care urca spre capitala Suceava, mărturiseşte faptul că, în zilele când se puneau primele pietre, era o cetate de graniţă. Ciudat, nu?
Poziţia vulturească, dar şi dimensiunea redusă, îi luminează rolul strategic, cel de alarmare timpurie, de închidere a principalelor văi spre munte, dar mai ales de cetate de refugiu pentru familia domnitoare, adică un loc pentru zole negre. Cetatea veche (cu galben pe planul alăturat, 47 x 38 m) putea adăposti cel mult 100 de militari, alături de capetele princiare şi slugile lor, adică o garnizoană prea mică pentru a conta la atac.
Vedere de la sud-est |
Vedere de la nord |
Podeţul traversa şanţul de apărare, săpat - sau oricum reamenajat - în epoca lui Ştefan cel Mare, lat şi adânc, creând călătorului vertijul înălţimii, tăia legătura naturală a platoului fortificat cu dealul alăturat. Cele două fotografii alăturate prezintă secvenţa de acces - podeţ - cetatea nouă - cetatea veche, din ambele unghiuri de bază, de la sud şi de la nord.
Al treilea episod important în viaţa cetăţii s-a petrecut în vremea lui Vasile Lupu, la mijlocul veacului XVII, când se schimbă statutul locului în mănăstire, desigur cu gândul ascuns al reabilitării cetăţii de refugiu, manevră care nu a putut scăpa ochiului străin; misionarul Bandini, cel puţin, nu s-a lăsat păcălit, remarcând că locul seamănă a cetate, nu a mănăstire, explicând gestul domnitorului de schimbare oficială a destinaţiei drept o manevră de adormire a vigilenţei turcului. Acest lucru era însă mai greu de făcut, dovadă că la 1718 otomanii impuneau domnitorului Mihail Racoviţă să strice cetatea. Curios... În epoca tunurilor Cetatea Neamţului era încă considerată un loc greu de bătut.
Carte poştală din perioada interbelică |
Stadiul de amenajare în anii 70. |
Nu sunt specialist al evului mediu şi cu atât mai puţin restaurator, aşa că luaţi impresiile mele drept opiniile unui călător grăbit; dincolo de câteva chestiuni care mi-au stârnit nedumerirea - şi care nu sunt automat greşeli - lucrurile par făcute cu simţ de răspundere. De exemplu: aproape nicăieri nu s-a urmărit reconstrucţia peste nivelul la care ruina a putut fi studiată. De aceea vedem doar un singur segment de crenel, deasupra turnului de SE, sugerând astfel cota la care privirea trebuie ridicată.
Aripa răsăriteană a cetăţii dinăuntru. În stânga, la etajul 2, o prinţesă blondă, cu privire fixă. Am şi detaliul, dar nu-l dau, că seamănă prea mult cu... Dar ce este întâmplător?... În centru, sub icoană - paraclisul Sf. Nicolae. În dreapta, în zidul turnului, este incorporată o arcadă care mărturiseşte o cu totul altă arhitectură şi împărţire a spaţiilor, în proiectul iniţial (probabil de la Ştefan cel Mare).
Interior - aripa de vest |
Câteva dintre sălile realizate între pereţii curţii interioare şi incinta externă, unele de dimensiuni considerabile, au fost transformate în muzeu. Informaţiile oferite vizitatorului despre trecutul monumentului, la diverse momente ale istoriei sale, sunt suficient de multe, pentru turistul răbdător (cam e de citit...). Faţă de efortul financiar considerabil, solicitat de amplele lucrări de construcţie, etalarea muzeală însă şchioapătă, din cauza tablourilor chicioase şi naive (soldaţi mustăcioşi, cu mult păr pe piept şi armament rudimentar, de haiduci), prea departe de reprezentările medievale, dar şi de o abundenţă de replici ieftine de armament (nu am văzut cuvântul "replică" în etichetare). Dar, desigur, astfel de probleme sunt cele mai uşor de corectat.
Camera de taină, una dintre spaţiile interioare amenjate în spiritul epocii. Aici ar fi de admirat mai puţin manechinul cu braţe de lemn, cât reconstrucţia sobei, cu cahle de tradiţie medievală.
Dreapta jos: câteva trepte înguste şi o întâlnire cu o domniţă încremenită. Lumina mică face toţi banii...
Proiectanţii expoziţiei au mizat pe scenele populate de manechine urâte, dar tocmai de aceea îngrozitoare. Sunt cel puţin câteva situaţii, pe turul de vizitare, când dai nas în nas cu o arătare, de cele mai multe ori într-o atmosferă obscură, în care volumele sunt greu de evaluat. Efectul este probabil cel scontat, de scădere a temperaturii sângelui cu două-trei grade. Nu este vorba despre efecte horror, ci despre nefirescul acelor atitudini încremenite. Aş sugera muzeografilor să mediteze la manechine umane în carne şi oase. Sau nişte stafii profesioniste.
Ancadramente de ambrazură recuperate prin săpătură arheologică.
Rezolvare de arhitectură care mi-a plăcut cel mai mult se află în cetatea din afară. Acolo au fost recuperate arheologic vreo 10 ancadramente de piatră pentru ambrazuri, complete, restaurate, aşezate pe nivelul de călcare. Devine foarte clar, astfel, că zidurile cetăţii de jos erau aici cu cel puţin 8-10 m mai înalte, transformând priveliştea de la podeţ într-un tablou sumbru. Faptul că restauratorii s-au abţinut să ridice incinta mai sus mi-a plăcut, deşi aici probabil au fost şi argumente de peisagistică (zidurile înalte ar fi obturat vederea cetăţii dinăuntru).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu