luni, 29 august 2011

Rotbav

Rotbav este un sat pe E60, care leagă Braşovul de Sighişoara, aflat la 24 de km de primul şi 94 de al doilea. Biserica fortificată este la şosea, lângă o piaţetă mai largă în care veţi găsi fără probleme loc de parcare. Monumentul nu era pe lista de plecare, dar fiind în şosea, vizibil de la distanţă mare, a constituit o tentaţie imediată. Aici, ca şi în alte locuri din Ardeal, am avut surpriza neplăcută să găsim ansamblul sub cheie, fără nici un indiciu la vedere despre cum ar putea un turist întâmplător să intre. Aşa stând lucrurile, a trebuit să ne mulţumim cu nişte fotografii de afară...



Ca să fie siguri că nu intră nimeni, gospodarii satului au pus în poartă un autobuz, probabil acum mulţi ani... Privim nedumeriţi în jur... În piaţeta triunghiulară - doar două fete care păzesc un magazin de tablă, privind la teleobiectivul meu ca la o puţulică de maimuţică pe planeta furnicilor, şi jurând că n-au văzut oameni ca bucureştenii: niciodată nu mănâncă chipsuri...



Turnul-clopotniţă, construit prin secolul XV, are arhitectura unui donjon, puternic fortificat, cu 5 etaje. Este singura construcţie de acest tip din Ţara Bârsei, dacă informaţiile mele sunt corecte. El a fost adăugat unei biserici mult mai vechi, romanice, începute pe la mijlocul veacului XIII. Locul a cunoscut mai multe dezastre, inclusiv datorate asediului (turci, tătari, maghiari...), aşa încât ce se vede este un produs de sinteză (romanico-gotico-baroc) de la mijlocul veacului XVIII.

Numele cetăţii, apoi a satului, însemnând "apa roşie", este legat tot de o tragedie, aceea a întemeietorilor, care au fost surprinşi de tătari şi măcelăriţi, apa alăturată devenind roşie.

Link-uri utile:
  • Wikipedia;
  • blogul lui Bogdan Balaban, de unde am aflat că problema cu accesul dificil la monument este una cronică; nici nu e de mirare: în Rotbav mai trăiesc vreo 20 de saşi bătrâni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu